Informaatiomallintamisen vakioinnin ekosysteemi, terminologia ja periaatteet
Julkaisu on tehty RYTV-hankeohjelman ohjaamisen ja projektien toteuttamisen tueksi. Periaatteet yhtenäistävät projektikäytäntöjä ja helpottavat yhteistyötä. Yhteiset käytännöt mahdollistavat projektin osallisille ja projektin ulkopuolelle syntyvän vaikutuksen mittaamisen ja toimeenpanon seurannan.
Ekosysteemikuvaus auttaa tunnistamaan projektissa tarvittavan vuorovaikutuksen ja ymmärtämään, miten vakiointityön tuloksena aikaansaadaan keskeisiltä osin rikastuva kokonaisuus yksittäisten erillisten toisiinsa yhteensopimattomien tuotosten sijaan.
Yhteentoimivalla terminologialla helpotetaan yhteistyötä ja yhtenäistä ymmärtämistä, sekä tuodaan kansalliseen käyttöön muualla tehtyjä standardeja sanastoja, koodistoja ja vakiointityön toimintatapoja.
Lataa loppuraportti (pdf)
-
Informaatiomallintamisen vakioinnin viitekehys
-
Ekosysteemi
-
Periaatteet vakiointiprojektille
-
Terminologia
- Yhteenveto ja jatkosuositukset
Projektityössä noudatettavat periaatteet ja terminologia yhtenäistävät projektikäytäntöjä ja helpottavat yhteistyötä.
RYTV-hankeohjelman ohjaamista ja projektien työtä tukevan viitekehyksen terminologia
Informaatiomalli: "Nimetty pysyvä joukko informaatiota, joka on noudettavissa tiedoston, järjestelmän tai sovelluksen tallennushierarkiasta” (ISO19650). Vakioinnilla tarkoitetaan tiedonhallinnan ja toimintatapojen yhdenmukaistamista ja vakiinnuttamista. Informaatiomallintamisen vakiointi on työtä informaatiomallien yhdenmukaistamiseen ja vakiinnuttamiseen.
Ekosysteemi: Kuvaa, mitä kytköksiä erilaiseen toimintaan informaatiomallintamisen vakiointityössä tulee huomioida.
Periaatteet: Kertovat, miten yksittäinen RYTV-hankeohjelman projekti viedään läpi ottaen huomioon koko ekosysteemi.
Terminologia: Yhteinen kieli, joka auttaa ymmärtämään, mitä RYTV-projektissa ollaan tekemässä ja miten se linkittyy ekosysteemissä tapahtuvaan muuhun vakiontityöhön.
____
Ekosysteemillä tarkoitetaan rakennetun ympäristön informaatiomallintamisen vakiointiin liittyvien toimijoiden ja vuorovaikutuksen muodostamaa kokonaisuutta. Vakiointityön toimivien tuotosten aikaansaamista sekä tuotosten viemistä käyttöön tehostaa keskeisten osapuolten tunnistaminen, huomioiminen ja osallistaminen. Kansainvälinen ja kansallinen sääntely sekä informaatiomallintamisen vakiointi luovat pohjan ja puitteet toimintaympäristölle eli ympäristön, jossa ekosysteemi toimii.
Informaatiomallintamisen ekosysteemin muodostavat kaikki rakennetun ympäristön tietojen vakiointia edistävät toimijat. Eri organisaatiot ja henkilöt voivat sijoittua eri tilanteissa ekosysteemin eri rooleihin. Ekologian tuoma jaottelu auttaa selkeyttämään vakiointityön järjestäytymistä ja rooleja.
Ekologiassa ekosysteemiin luetaan kuuluvan tuottajia, kuluttajia ja ylemmän asteen kuluttajia. Saman jaottelun avulla voidaan hahmottaa rakennetun ympäristön informaatiomallintamisen vakioinnin ekosysteemiä:
Tuottajat tekevät vakiointityötä. bSF-yhteisö ja Ryhti-hanke lukeutuvat rakennetun ympäristön vakiointityön tuottajiin, muttamyös rinnakkaisten toimialayhteisöjen kanssa tehtävä yhteistyö voi olla tärkeää ja hyödyllistä.
Kuluttajat käyttävät vakiointityön tuloksia ja toimivat niiden käytäntöön tuojina. Esimerkiksi tietojärjestelmien ja tiedonhallinnan kehittäjät toimivat vakiointityön kuluttajina tuoden tuloksia osaksi rakennetun ympäristön tiedonhallinnan ratkaisuja ja tarjoten välineitä niiden soveltamiseksi käytännön
työssä.
Ylemmän asteen kuluttajat hyödyntävät kuluttajien toteuttamia välineitä oman rakennetun ympäristön hallintaan, käyttöön, ylläpitoon ja kehittämiseen liittyvän työnsä suorittamisessa.
Ekosysteemikuvaus toimii pohjana jatkaa keskustelua ja yhteistyötä informaatiomallintamisen vakiointityön sujuvuuden ja vaikuttavuuden lisäämiseksi. Keskustelun jatkamiseksi on tarpeen luoda foorumi, jossa ekosysteemin hyödyntämistä aidosti ja pitkäjänteisesti edistetään.
RYTV-hankeohjelman
vakiointiprojektien toteutuksen ja onnistumisen tueksi tunnistetaan
keskeisimmät noudatettavat periaatteet. Yhtenä lähtökohtana on, että
vakiointiprojektien tulee perustua kansainvälisiin standardeihin ja buildingSMART Internationalin toimintamalliin. Projektin periaatteet ovat vuoropuhelussa keskenään.
Projektin alussa käydään läpi periaatteet ja
kirkastetaan, mitä ne tarkoittavat käsillä olevassa tapauksessa.
Projektityön aikana ja sen lopussa annetaan
palautetta, mitä haasteita periaatteiden noudattamiseen liittyen ilmenee, mitä hyötyjä ja erityisen
tärkeitä asioita pelisäännöt sisältävät sekä miten periaatteita mahdollisesti
tulisi jalostaa.
Periaatteissa kuvataan RYTV-hankeohjelman vakiointiprojektien toteutuksen ja onnistumisen tueksi keskeisimmät noudatettavat periaatteet.
Keskeisimmät periaatteet ovat seuraavat:
1. Työsuunnitelma:
käsittelyt ja sidosryhmäyhteistyö
tunnistaminen, aikataulutus, määritys
2. Ymmärrys: Tilannearvio, osallistuvien tahojen ja standardien tunnistaminen, projektin tavoitteiden asettaminen ja rajaus.
3. Sisältö ja tuotokset: Avoin, ketterä ja vuorovaikutteinen
toteutustapa tukee käytännöllisten tuotosten aikaansaamista.
4. Käyttöönoton suositukset: Projektin tuotokset luovutetaan hankeohjelmalle edistettäväksi. Projektien tulee tuottaa suositukset tulosten käyttöönotosta ja käyttöönoton seurannasta.
5. Projektityön tuki:
bSF:n toimialojen yhteistyö ja RYTV-hankeohjelman ohjaus tukevat
vakiointityön lähtökohtien määrittelyä, onnistunutta toteuttamista ja
sidosryhmä-vuorovaikutusta sekä tuotosten käytäntöön vientiä.
6. Periaatteiden kehittäminen: Kuvattuja periaatteita tulee testata, arvioida ja kehittää edelleen tulevien RYTV-projektien myötä.
Rakennetun ympäristön tiedonhallinnan ja tietomallinnuksen/ informaatiomallinnuksen (BIM) terminologian ymmärtäminen ja yhteensovitus on edellytys kansainvälisen standardisointi- ja vakiointityön implementoinnille kansallisella tasolla.
Terminologiaosaamisen (suomi-ruotsi-englanti) edistäminen mahdollistaa myös laajemman kansainvälisen yhteistyön ja avaa eri organisaatioille uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Yksittäisten termien määritelmien tuottaminen on tärkeää, mutta vähintään yhtä oleellista on tuottaa ymmärrystä informaatiomallintamisen kokonaisuudesta ja termien mukana siirtyvästä tarinasta.
Terminologia-ryhmät
- Ylätason käsitteet ja RASTI-projektin terminologia (BIM ja GIS toimialat)
- Standardisointia ja vakiointia tekevät organisaatiot
- ISO- ja EN-standardien mukainen terminologia
- buildingSMART -yhteisön terminologia
- Paikkatieto
(GIS) terminologia
- RYHTI-yhteentoimivuustyön terminologia
Tarkemmat kuvaukset termeihin on listattu excel-tiedostoon.
Liite 001_RYTV-terminologialistaus
(xlsx.)
RYTV-hankeohjelmassa ja sen projekteissa tulee hyödyntää tuotoksia seuraavasti
Ekosysteemi
- Tunnistetaan ekosysteemin osat, jotka ovat keskeisiä projektin onnistumisen kannalta. Tarkennetaan tahot ja roolit, jotka työn sisältöön ja tulosten käyttöönottoon oleellisesti liittyvät ja suunnitellaan tarvittava vuoropuhelu. Annetaan palautetta ekosysteemikuvauksen toimivuudesta projektien vuorovaikutuskentän hahmottamisessa sekä miten ekosysteemikuvausta mahdollisesti tulisi jalostaa.
Periaatteet
- Alussa käydään läpi periaatteet ja kirkastetaan, mitä ne tarkoittavat käsillä olevassa tapauksessa. Projektin aikana ja lopussa annetaan palautetta, mitä haasteita periaatteiden noudattamiseen liittyen ilmenee, mitä hyötyjä ja erityisen tärkeitä asioita pelisäännöt sisältävät sekä miten periaatteita mahdollisesti tulisi jalostaa.
Terminologia
- Projekteissa on keskeistä kirkastaa kyseisen projektin kannalta keskeiset termit ja tunnistaa niiden mahdolliset synonyymit. Kootun terminologian pohjalta voidaan projekteissa arvioida kuhunkin tilanteeseen sopivimpia termejä
Jatkosuositukset työn tulosten osalta
Julkaisun tuloksia tulee käydä laajasti alan kesken läpi ja perehdyttää toimijoille. Tuotosten esittelyä ja käyttöönottoa voidaan tehdä esimerkiksi työpajan avulla. Työn tulosten soveltaminen ja hyödyntäminen laajemmin voi edistää rakennetun ympäristön tiedonvirtausta ja asiakasarvon sujuvampaa syntymistä. Näin ollen jatkokeskustelua muiden kehityshankkeiden kanssa kannattaa käydä.
Jatkosuositukset RYTV-hankeohjelman ympärillä edistettäväksi
Käynnistyviin vakiointiprojekteihin viedään systemaattisesti tässä julkaisussa tuotetut periaatteet, terminologian käsittely ja ekosysteemi-ajattelutapa. Työn lopputulosten edistämistä seurataan mm. keräämällä projekteista palautetta.
Julkaisualustaan liittyvät suositukset ja jatkotoimenpiteet
RYTV-julkaisualustalla tarkoitetaan suunnitelmissa olevaa internetsivustoa tai paikkaa, johon tulevaisuudessa julkaistaan kaikkien RYTV-hankkeiden tuotokset. Julkaisualustalta on löydettävissä nykytilannekuva ja näkyvyys tehtyyn, aktiiviseen ja tulevaan kehitystyöhön. Julkaisualusta olisi myös luonteva paikka jättää ja käsitellä projekti-ideoita.
Rakennetun ympäristön toimialalla ei tällä hetkellä ole paikkaa, josta kaikki informaatiomallintamista koskevat ohjeistukset ja tietomallit olisivat nähtävillä tai saatavilla. Näin ollen parhaimmillaan julkaisualusta toimisi myös tarjottimena RYTV-hankeohjelman ulkopuolisiin vakiointituotoksiin, joiden varsinainen sijainti voi olla muualla.
Julkaisualustan vaatimukset